Εγκλουβή - στα 730 μ. υψόμετρο είναι το ορεινότερο χωριό της Λευκάδας και ένα από τα αρχαιότερα του νησιού. Δεσπόζει ακριβώς στο κέντρο της νήσου και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση. Η ονομασία του οφείλεται στην τοποθεσία του χωριού, καθώς είναι περιτριγυρισμένο από βουνά (εγκλωβισμένο). Οι εργατικότατοι κάτοικοί του από γενιά σε γενιά, ασχολούνται με την καλλιέργεια της μοναδικής για την γεύση και θρεπτικής αξίας της φακής στο οροπέδιο του χωριού Βουνί σε υψόμετρο 900 μέτρων. Κάθε χρόνο στις στην “Γιορτή της Φακής Εγκλουβής”, το χωριό και οι φακοπαραγωγοί γιορτάζουν και προσφέρουν δωρεάν μαγειρεμένο τον πολύτιμο θησαυρό τους στους επισκέπτες του οροπεδίου. Το οροπέδιο της Εγκλουβής περιλαμβάνεται στον κατάλογο του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) ως μια από τις 5 προστατευόμενες περιοχές μοναδικού αισθητικού - φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της Ελλάδος.
Οι φακές είναι όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία και κατατάσσονται στην κατηγορία των υπερτροφών. Αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων, φυσικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Η φακή Εγκλουβής είναι μοναδικό προϊόν παγκοσμίως. Για την μοναδικότητά της ως σπόρος έχει διακριθεί σε πολλές εκθέσεις και δείγμα της φυλάσσεται στον ΟΗΕ και στην Συρία στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας για Ξηρές Περιοχές (ICARDA), φέροντας τον κωδικό ILL293. Επίσης οι Φακές Εγκλουβής Λευκάδας περιλαμβάνονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας υπό την αιγίδα της UNESCO. Η παραγωγή της χάνεται στα βάθη των αιώνων και ο σπόρος είναι αναλλοίωτος. Καλλιεργείται με τον ίδιο τρόπο από γενιά σε γενιά και δεν χρησιμοποιούνται κανενός είδους χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα κατά την διάρκεια της παραγωγής. Η εργασία είναι επίπονη και η απόδοση της σοδειάς εξαρτάται απόλυτα από τον καιρό και ως εκ τούτου η τιμή της, αναλογικά με τα έξοδά της είναι αυξημένη. Είναι 100% φυσικό - βιολογικό και κάλοψο ανώτερο προϊόν από την μάνα γη της Εγκλουβής. Η φακή Εγκλουβής μαγειρεύεται σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή που σας παρέχουμε και ξεχωρίζει για την μοναδική της γεύση και υφή. Είναι βραστερή, τελείως καθαρή από οτιδήποτε χημικό και αποτελεί ιδανική τροφή για κάθε ηλικία.
« θα άλλαζα όλες τις λιχουδιές του κόσμου για μια κουταλιά φακή Εγκλουβής »Ηλίας Μαμαλάκης, Σεφ απόσπασμα από τηλεοπτική εκπομπή στην πλατεία της Εγκλουβής τον
Aποστολή με αντικαταβολή σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Για παραγγελίες μέσω e-mail εδώ.
Φακοπαραγωγός: Θεοδόσιος Ι. Στεριώτης
Η διάθεση της φακής Εγκλουβής γίνεται μετά την συγκομιδή της κάθε Ιούλιο με Αύγουστο. Εξαντλείται συνήθως αμέσως καθώς έχει ήδη προπωληθεί λόγω της τεράστιας ζήτησης πριν ακόμα τελειώσει η συγκομιδή. Αναλόγως την χρονιά και την ποσότητα της παραγωγής συνεχίζεται να πωλείται μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων μέσα στους επόμενους μήνες. Η τιμή της κυμαίνεται από 10€/kg κατευθείαν από τον παραγωγό και μπορεί να φθάσει μέχρι και 35€/kg σε συγκεκριμένα καταστήματα. Απαιτείται μεγάλη προσοχή στις φακές που “βαπτίζονται” Εγκλουβής από τις γύρω περιοχές της Λευκάδος αλλά και από αλλού, που δεν έχουν καμία σχέση με τις αυθεντικές φακές Εγκλουβής. Να προτιμάτε να προμηθεύεστε τις φακές από τους φακοπαραγωγούς της Εγκλουβής που θα τους βρίσκετε πάντα και σε κάθε σοδειά εκεί και από καταστήματα που εμπιστεύεστε. Από εμάς μπορείτε να προμηθευτείτε τις αυθεντικές φακές Εγκλουβής είτε από το χωριό κατευθείαν είτε με αποστολή στο τόπο που επιθυμείτε κατόπιν επικοινωνίας.
Δεχόμαστε για τις φακές μας και Bitcoin. Για περισσότερες πληροφορίες όπως επικοινωνήσετε μαζί μας!
Στοιχεία | Αξία | *Σ.Η.Δ. |
---|---|---|
ανά 100gr ωμές / *Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση | ||
Ενέργεια: | ||
Θερμίδες: | 242,80kcal | 12,14% |
Οργανικά στοιχεία: | ||
Υδατάνθρακες | 33,40gr | 12,20% |
Σάκχαρα (Άμυλο) | 27,20gr | 30,22% |
Φυτικές ίνες | 28,50gr | 114,00% |
Πρωτεΐνες | 24,50gr | 49,00% |
Λιπαρά (2/3ακόρ) | 1,80gr | 2,60% |
Ανόργανα στοιχεία: | ||
K (Κάλιο) | 870mg | 38,00% |
P (Φώσφορος) | 304mg | 31,00% |
Mg (Μαγνήσιο) | 75mg | 23,00% |
Ca (Ασβέστιο) | 63mg | 5,70% |
Fe (Σίδηρο) | 11,1mg | 79,00% |
Na (Νάτριο) | 10,7mg | 0,35% |
χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
χρόνος εκτέλεσης-βράσιμο: 30 έως 35 λεπτά
Καθαρίζουμε τις φακές από τυχόν πετραδάκια. Τις πλένουμε, κατόπιν τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Μόλις πάρουν 2-3 βράσεις συμπληρώνουμε κρύο νερό και τις σουρώνουμε. Ξαναβάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα με κρύο νερό που να τις σκεπάζει έως και 2 δάχτυλα πιο πάνω και προσθέτουμε το σκόρδο. Αφού βράσουν και πιουν το νερό τις “γιαχνίζουμε”, δηλαδή ρίχνουμε το ελαιόλαδο ενώ παράλληλα τις τρίβουμε με την ξύλινη κουτάλα στα τοιχώματα της κατσαρόλας για να λιώσουν. Γιαχνίζουμε για 10-15 λεπτά σε σιγανή φωτιά και ανακατεύοντας προσθέτουμε λίγο νερό (αναλόγως με το πόσο αραιές τις θέλουμε), το χοντρό αλάτι και το κλωνάρι της ρίγανης. Τις αφήνουμε μέχρι να χυλώσουν και αφαιρούμε την ρίγανη μόλις αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά. Όταν κρυώσει η φακή είναι πηχτή σαν κρέμα και σερβίρεται με την προσθήκη από πάνω και κατά προτίμηση, λίγο ωμού ελαιόλαδου ή και ξύδι. Οι εγκλουβησάνοι συνηθίζουν να συνοδεύουν την φακή με ξερό κρεμμύδι που βοηθάει την απορρόφηση του σιδήρου της φακής από τον οργανισμό, με σαρδέλες και ελιές.
Καλή σας όρεξη!
© fakesenglouvis.gr 2024 | All Rights Reserved. ↯ designed by yS